Pretežno oblačno
  • 13 °C
  • Pretežno oblačno
Reported on:
12. December 2017 - 0:00

080 28 82

Nasveti za varno uporabo zemeljskega plina

VARNOSTNI UKREPI OB VONJU PO PLINU

Plin je po svoji naravi brez vonja. Da postanete nanj pozorni, mu umetno dodajamo značilni neprijetni vonj. Če v hiši/ stanovanju zaznate vonj po plinu, začnite takoj varnostno ukrepati po tem vrstnem redu:

  • Odprite vsa okna in vrata! Poskrbite za prepih!
  • Zaprite dovod plina na glavni plinski zaporni pipi (GPZP); če je nujno, zaprite tudi dovod plina na zaporni pipi pred plinomerom!
  • V prostorih, v katerih ste zaznali vonj po plinu, ne uporabljajte odprtega plamena, ne kadite, ne uporabljajte vžigalic, električnih stikal in vtičnic, zvoncev in telefonov!
  • Opozorite druge stanovalce in zapustite zgradbo. Tudi ob rahlem vonju po plinu v zgradbi ali na cesti nas takoj obvestite!
  • Potem, ko ste že zapustili objekt, šele uporabite mobilni telefon: obvestite našo dežurno službo-plin (24 ur/dan): 01/ 588 94 46 (Intervencija plina) oz. 080 2882 (izberi 3, nato izberi 1)

HIŠNI PREGLED PLINSKE NAPELJAVE
Občasno preglejte plinsko napeljavo v hiši
, od kleti do podstrešja. Z natančnim pregledom pravočasno odkrijete napake in se izognete večji škodi.

OSNOVA JE RED
Poskrbite, da je glavna plinska zaporna pipa (GPZP) vedno dostopna in se jo lahko, če je nujno potrebno, hitro zapre. Seveda to ni mogoče, če je založena z ropotijo.

SKRBITE ZA NAPELJAVO!
Plinska napeljava mora biti negovana
, zato občasno preglejte, kakšna je. To velja še posebno tedaj, ko napeljava že več let služi svojemu namenu in se je ponekod na njej pojavila tudi rja.

Bodite dodatno pozorni na mesta, kjer plinska napeljava poteka skozi zidove in stropove, vzporedno z drugimi napeljavami ali jih križa, v vlažnih in neprezračevanih prostorih (npr. kopalnicah, pralnicah...).

SVEŽ ZRAK JE POMEMBEN
To ne velja samo za ljudi; tudi kurišča potrebujejo zrak, ki je pomemben za proces zgorevanja. Pri plinskih trošilih za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode so dovodu zraka za zgorevanje namenjene odprtine v vratih ali zidovih, ki morajo biti vedno proste in čiste.

VZDRŽEVANJE PLINSKIH TROŠIL
Plinska trošila morajo biti vzdrževana redno
. S tem ne skrbite samo za varno delovanje temveč tudi varčujete z energijo in prispevate k čistejšemu okolju.

1 |
+ -
Prikaži več Prikaži manj