Oblačno
  • 14 °C
  • Oblačno
Reported on:
11. December 2017 - 23:30

080 28 82

MOL

Razvejano plinovodno omrežje v Ljubljani

Plinovodno omrežje se je skozi zgodovino plinifikacije Ljubljane širilo in spreminjalo. Na začetku je bilo napeljano le v ožjem delu mesta, kasneje pa so začele delovati tudi plinarne na obrobju Ljubljane (Zalog, Koseze in Verovškova). Omrežje posameznih plinarn se je širilo in se končno povezalo v skupno omrežje.

Danes predstavlja temeljno ogrodje napajanja visokotlačni obroč okoli Ljubljane, razen za vzhodni del mesta, ki se napaja iz slovenskega magistralnega plinovoda prek dveh merilno-regulacijskih postaj (Poljane, Kozarje). Nizkotlačno plinovodno omrežje se napaja iz visokotlačnega in srednjetlačnega omrežja prek regulacijskih postaj.

V Mestni občini Ljubljana se v naslednjih 15 letih predvideva gradnja povprečno 15 km plinovodnega omrežja na leto. Pri tem mislimo predvsem na sekundarno omrežje, ki bo povezalo obrobne predele z mestom.

Ta povezava je pomembna tudi zaradi okoljevarstva - na onesnaženost zraka v Ljubljani namreč močno vplivajo tudi območja, ki mejijo na mesto. Zato sta širjenje sistemov, ki manj onesnažujejo zrak in boljša izraba goriv na teh območjih smiselna in v interesu vseh meščanov Ljubljane.

1 |
+ -
Prikaži več Prikaži manj